Membina perniagaan agar mampu berkembang dan mengharungi pelbagai rintangan. Salah satunya ialah menentukan jenis perniagaan paling menguntungkan, terutamanya jika anda boleh bermula dengan modal yang kecil.

Dalam era pendigitalan sekarang, ini sememangnya sangat mungkin. Ramai yang telah membina perniagaan di Malaysia dengan modal yang kecil, tetapi mendapat keuntungan yang agak tinggi.

Malah, agak ramai yang memulakan perniagaan dari rumah menggunakan telefon pintar dan internet. Anda juga boleh membuktikannya dengan mencuba satu atau lebih idea perniagaan yang menguntungkan di bawah.

Baca Juga: Tips Jitu Buka Usaha Laundry Kiloan dengan Modal Kecil

Daftar isi

Jenis Perniagaan Paling Menguntungkan dan Viral

Menentukan jenis perniagaan yang paling menguntungkan adalah salah satu perkara yang anda mesti lakukan sebelum memulakan perniagaan. Ini boleh memudahkan anda menjalankan kajian pasaran dan menentukan strategi masa hadapan supaya perniagaan anda dapat berjalan dengan lancar.

Terdapat pelbagai jenis perniagaan yang boleh anda pilih dalam era digitalisasi sekarang. Bermula daripada menjadi content creator, affiliate, dan banyak lagi.

Walau bagaimanapun, pastikan anda memilih perniagaan yang sesuai dengan minat dan kemahiran anda. Ini akan memudahkan anda menjalankan perniagaan anda.

Jika anda masih sukar untuk menentukan jenis perniagaan Malaysia yang pasti menguntungkan, berikut adalah beberapa idea perniagaan untuk anda.

1. Affiliate TikTok

TikTok adalah media sosial yang popular di pelbagai negara. Menariknya, platform ini memberi peluang kepada penggunanya menjana pendapatan.

Satu cara untuk mendapatkan pendapatan daripada TikTok adalah melalui program gabungan TikTok. Keuntungan daripada ahli gabungan TikTok agak menggoda dan anda hanya perlu bergantung pada telefon pintar dan internet anda untuk menjalankan perniagaan gabungan ini.

2. Menjual Produk Digital

Produk digital cukup menjanjikan dan memberikan keuntungan yang besar. Ini kerana pengguna internet semakin meningkat setiap hari dan ramai yang menjalankan pelbagai aktiviti secara digital.

Seperti belajar, bekerja, dan membeli-belah. Anda boleh menjual produk digital seperti membuka kursus dalam talian, menawarkan perkhidmatan imej dan lain-lain.

3. Menjual Produk Makanan dan Minuman

Peluang untuk menjual produk makanan dan minuman adalah sangat besar. Hanya dengan menggunakan media sosial, anda boleh menjual dari rumah.

Pilih jenis makanan dan minuman yang digemari pelanggan. Anda boleh cuba menjual beberapa jenis makanan dan minuman yang sedang viral di kalangan pelanggan.

4. Content Creator dan Influencer

Menjadi content creator atau influencer boleh menjadi peluang perniagaan yang menjanjikan. Lebih-lebih lagi, jika anda suka bermain media sosial maka anda boleh menggunakan masa ini untuk menjadi content creator yang berguna dan produktif.

5. Bisnis Produk

Bisnis produk agak menarik kerana kini anda tidak perlu mempunyai produk sendiri. Anda boleh menjadi dropshipper atau ejen tanpa perlu membuat stok produk.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dropshipping telah menjadi peluang perniagaan yang menguntungkan. Lagipun zaman sekarang dah boleh buat bisnes online terutama dari segi pemasaran.

Kunci kejayaan dalam menjalankan bisnis ialah memahami jenis perniagaan yang sesuai dengan anda. Seterusnya, jalankan pelbagai penyelidikan, seperti apa yang pelanggan suka atau cari, apakah strategi yang sesuai, dan bagaimana persaingan perniagaan.

Sudah tentu, apa sahaja perniagaan yang ingin anda jalankan pasti ada cabaran dan halangannya tersendiri. Namun, jangan mudah berputus asa, jalankan perniagaan anda sebaik mungkin dan pilih yang popular atau viral kerana ia pasti menguntungkan.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *